Het is als huisdiereigenaar ontzettend belangrijk om je kat goed in de gaten te houden. Als je kat rare gedragingen vertoond is het van levensbelang om dit zo snel mogelijk te signaleren. Daarom is het als huisdiereigenaar goed om je te verdiepen in de bepaalde zichtbare kenmerken van jouw zieke beestje. In deze blog gaan we het hebben over enkele zichtbare kenmerken van ziekte die jouw kat kan vertonen. Hoe eerder ziekten gesignaleerd worden, hoe eerder deze dan ook bestreden kunnen worden. Het is dus voor de toekomstige gezondheid van de kat belangrijk om dit in een zo vroeg mogelijk stadium te doen.

Diabetes signaleren

Diabetes bij katten komt helaas meer voor dan je zou verwachten. Diabetes is een veel bekendere ziekte bij mensen maar helaas ontkomen onze huisdieren hier ook niet aan. Diabetes bij katten kun je eigenlijk op dezelfde manier herkennen als diabetes bij mensen. De beestjes hebben ineens veel meer voeding nodig dan voorheen om hetzelfde ritme aan te kunnen houden. Je merkt dit aan het feit dat bijvoorbeeld de voer-of drinkbak van de kat veel vaker en sneller leeg is dan normaal. 

Blaasstenen signaleren

Ook blaasstenen bij katten komen helaas meer voor dan je zou denken. Net als bij blaasstenen voor mensen zijn de blaasstenen voor katten ook ontzettend vervelend. Door de blaasstenen zal de kat veel vaker moeten plassen dan normaal en daarnaast ook veel langer zonder meer urine te verliezen. Het plassen is pijnlijker dan voorheen en dit uit de kat vaak via pijnlijke gelaatstrekken. Ook hebben de beestjes meer moeite met op de juiste plekken urineren. Als jouw zindelijke kat ineens in huis begint te plassen dan weet je dat er iets aan de hand is! Als dit het geval is dan is het verstandig om de urine van de kat eens te checken. Een van de symptomen van blaasstenen kat is bloederige urine. Voor zowel diabetes als blaasstenen bij katten geldt dat je hiervoor een huisarts moet inschakelen. Dit zijn ziektes die ontzettend gevaarlijk zijn voor de gezondheid van het beestje en dienen professioneel verholpen te worden.

— november 25, 2020